Hushållsharmoni i en pandemi

Therese Fröman

Coronapandemin har verkligen utmanat våra relationer. På olika sätt! Vissa av våra människor får vi inte träffa alls medan andra kanske vi träffar mer än tillräckligt. Vi spenderar också mer tid hemma vilket gör våra hushållsbeteenden mer synliga. Vem är det egentligen som ordnar med källsorteringen, fixar matlådor och tar bort luddet i torktumlaren hemma? Samtidigt är våra hjärnor ofta duktigare på att reagera på det som stör oss än på det som känns bra. Föreställ dig till exempel när du kommer till ett nytt hotellrum. Om hotellrummet är dåligt städat är det stor sannolikhet att du kommer notera det. Men hur många gånger har du klivit in i ett hotellrum och utbrustit “ÅH, vad det är fantastiskt bra städat här!”? Vissa saker förväntar vi oss bara. Detsamma gäller vissa ageranden från våra nära och kära.

Statistik från SCB visar att månaderna kring semester och ledighet är de vanligaste för att ansöka om skilsmässa. Att spendera mycket tid tillsammans kan vara påfrestande på många sätt. När vi enbart träffar ett fåtal personer är det dessutom ännu viktigare att vår relation till dem är bra. Förbundskapten Pia Sundhage har en poäng när hon säger “Vi är varandras miljö.”. Coronapandemin har bjudit på mängder av prövningar – men kanske också på ett ypperligt tillfälle för oss att vårda våra relationer.

Så hur får vi våra relationer att må bra genom den här prövningen – när vi dessutom kanske behöver varandra som allra mest? Hur undviker vi ickekonstruktivt gnäll om sysslor som pandemin gjort extra synliga, och hur visar vi egentligen uppskattning och tacksamhet? Hur gör vi för att tillsammans hålla i och hålla ut? Den här kursen innehåller ett gäng psykologiska träningstips för dig som vill vårda relationen till en partner, familjemedlem eller vän. 

Do you no longer want to participate in the course? You cancel the course whenever you like.

Exercises in the course

Säg aldrig aldrig

Tänk på en gång när du gett återkoppling till en person och uttryckt dig som att hen alltid eller aldrig gjort något. Reflektera över om det verkligen var sant eller om det kan ha varit orättvist uttryckt av dig. Överkurs: Hör av dig till personen och be om ursäkt för tillfället. 
Read more...

Närhet trumfar stress

Ge någon som står dig nära en stor och innerlig kram idag. Håll kramen i minst en minut. Ta djupa andetag under tiden. Överkurs: Upprepa varje dag denna vecka. 
Read more...

Tacksamma kollegor stöttar bättre

Under en vecka ska alla i teamet notera minst fem saker som andra i teamet gör som är uppskattat. Var och en skriver ner sina punkter och delar dem med kollegorna vid veckans slut, till exempel under ett möte eller i en gemensam chattkanal. Dela gärna genom att inledningsvis säga: "Jag är tacksam för..." .. .följt av de specifika saker som kollegorna gjort bra.
Read more...

Halt i smsets namn

Tänk på en person som är viktig för dig. Vad är det första positiva du kommer att tänka på? Halt! Stanna upp, ta fram din mobiltelefon och skicka ett sms där du berättar om din tanke. Det kan vara något så simpelt som “Jag skrattar varje gång jag kommer att tänka på skämtet du drog i helgen. Din humor är magisk!”
Read more...

Prata om pratet

Sätt dig ner med din partner eller nära vän. Föreställ er båda ett framtida scenario där den andra gjort något som gör er besvikna. Kom på varsitt exempel på ett dåligt sätt att säga till varandra. Kom sedan på ett varsitt exempel på ett bättre sätt. Avsluta med att i tio minuter diskutera hur ni båda önskar bli bemötta i dessa situationer. 
Read more...

Hållbar relation med bra-fika

Fyll på de positiva interaktionerna mellan er genom att bjuda in din partner eller nära vän till bra-fika. Under fikan lyfter ni fem bra saker med varandra. Det kan exempelvis vara att personen ofta har ett strålande morgonhumör som smittar av sig på dig eller att hen är grym på att ge personliga presenter.
Read more...