Hushållsharmoni i en pandemi

Therese Fröman

Coronapandemin har verkligen utmanat våra relationer. På olika sätt! Vissa av våra människor får vi inte träffa alls medan andra kanske vi träffar mer än tillräckligt. Vi spenderar också mer tid hemma vilket gör våra hushållsbeteenden mer synliga. Vem är det egentligen som ordnar med källsorteringen, fixar matlådor och tar bort luddet i torktumlaren hemma? Samtidigt är våra hjärnor ofta duktigare på att reagera på det som stör oss än på det som känns bra. Föreställ dig till exempel när du kommer till ett nytt hotellrum. Om hotellrummet är dåligt städat är det stor sannolikhet att du kommer notera det. Men hur många gånger har du klivit in i ett hotellrum och utbrustit “ÅH, vad det är fantastiskt bra städat här!”? Vissa saker förväntar vi oss bara. Detsamma gäller vissa ageranden från våra nära och kära.

Statistik från SCB visar att månaderna kring semester och ledighet är de vanligaste för att ansöka om skilsmässa. Att spendera mycket tid tillsammans kan vara påfrestande på många sätt. När vi enbart träffar ett fåtal personer är det dessutom ännu viktigare att vår relation till dem är bra. Förbundskapten Pia Sundhage har en poäng när hon säger “Vi är varandras miljö.”. Coronapandemin har bjudit på mängder av prövningar – men kanske också på ett ypperligt tillfälle för oss att vårda våra relationer.

Så hur får vi våra relationer att må bra genom den här prövningen – när vi dessutom kanske behöver varandra som allra mest? Hur undviker vi ickekonstruktivt gnäll om sysslor som pandemin gjort extra synliga, och hur visar vi egentligen uppskattning och tacksamhet? Hur gör vi för att tillsammans hålla i och hålla ut? Den här kursen innehåller ett gäng psykologiska träningstips för dig som vill vårda relationen till en partner, familjemedlem eller vän. 

Do you no longer want to participate in the course? You cancel the course whenever you like.

Exercises in the course