En hög av belöningar

Skriv ner tio saker du kan belöna dig med på tio lappar. Från stort till smått, som att dricka kaffe eller ta en helt ledig helg. Lägg lapparna i en skål. Dra en varje gång du gjort något som är viktigt för dig.
Läs mer...
Lyckligare på fritiden

En hög av belöningar

Nu har du en personlig enarmad bandit!

Kul att du skrivit ner tio saker som du kan belöna dig själv med. När du gjorde något viktigt och belönade dig själv med att dra en lapp ur din skål, vad blev det för något? Enligt B. F. Skinner är den bästa belöningen den som kommer i hälften av fallen. Så om du vill fortsätta att utmana dig själv kan du skapa tio nitlotter och blanda i så att du bara blir belönad varannan gång.
Den bästa belöningen är som en present. Lite oväntad. Det är ofta roligare att få en inslagen bok än en oinslagen. Om du vill skapa en vana som är viktig för dig underlättar det om du belönar dig själv ordentligt. Beteendeforskaren B.F. Skinner fann att slumpmässig belöning var väldigt kraftfull när det till exempel gällde att få duvor att picka i olika mönster. I den vanliga världen kan vi se att enarmade banditer, mobilspel och sociala medier använder sig av stora och oväntade be­ löningar för att skapa vanor. Samma princip kan du använda för att göra sådant som är bra för dig.