Lyssna medvetet - enkel uppmuntran

Visa att du lyssnar fokuserat i ett samtal genom enkel uppmuntran, dvs. att ha ögonkontakt med den du pratar med, ha ett öppet kroppsspråk, nicka och humma, säg ”ja”, ”okej”, ”jaså”.
Läs mer...
Lyckligare på jobbet

Lyssna medvetet - enkel uppmuntran

Bra! Du har just fått någon att känna sig sedd!

Funkar den enkla uppmuntran i ett samtal tänker du inte på den, men om den brister skickar det signaler till berättaren att det den säger inte är intressant, och berättaren tystnar rätt snabbt. Tekniken enkel uppmuntran kan också hjälpa dig vara närvarande i nuet. Istället för att rikta fokus in mot dig själv och vad du ska säga, kan den hjälpa dig att hålla fokuset på den som berättar. Det finns två nivåer av uppmuntran, enkel och direkt. Enkel uppmuntran visar att lyssnaren är närvarande och fokuserad. Direkt uppmuntran uppmanar berättaren mer aktivt att fortsätta, kolla in träningstipset om direkt uppmuntran!

Hargie, O. S., & Saunders, C. C. and Dickson, D.(1994) Social Skills in Interpersonal Communication. London: Routledge.
Du berättar för kollegan om en svår situation. När du är mitt i din berättelse tar kollegan upp sin mobil som vibrerar och skickar ett sms. Då är det lätt att du tystnar. Det som du saknar från din kollega kallas enkel uppmuntran. Enkel uppmuntran visar att lyssnaren är närvarande och fokuserad. Det här är något som du nog gör automatiskt i samtal där du har fullt fokus på den andra personen. Kommunikationsprofessorn Owen Hargie menar i sin bok Social Skills in Interpersonal Communication att personer med god ögonkontakt uppfattas som vänligare, mer intresserade, engagerade och förtroendeingivande. Tyvärr så kommer det ofta distraktionsmoment, vi får ett mejl eller tar upp telefonen som får oss att sluta med den enkla uppmuntran. Vill du stimulera den andra att fortsätta prata - testa tekniken enkel uppmuntran!