Seinfelds råd: Bryt inte kedjan

Sätt ett kryss i en kalender varje dag du repeterat en ny vana som är viktig för dig. Börja med tre dagar så kan du utvärdera och se om det är något du vill fortsätta med.
Läs mer...
Lyckligare på fritiden

Seinfelds råd: Bryt inte kedjan

Kul!

Kul att du testat kalendertricket! Blev det för dig som för Seinfeld? Lättare och lättare med varje kryss? Är det något du vill fortsätta med nu efter tre dagar?
När du första gången lägger till en ny rutin kan det kännas ovant. Precis som när du lär dig köra bil. Varje moment känns krångligt. Men för varje repetition blir det lättare och lättare. Komikern Jerry Seinfeld fick en gång frågan hur man blir bättre på att skriva skämt. Seinfeld svarade att det handlade om att bygga en skrivvana. Han föreslog en stor väggkalender med årets alla dagar tydligt synliga. Varje dag man lyckas skriva skämt ska markeras i väggkalendern med ett stort kryss. Efter ett tag bildar kryssen en kedja. Den viktigaste uppgiften, enligt Seinfeld, var att inte bryta kedjan. Det viktigaste var att repetera för att få vanan att fastna. För då blir det enklare och enklare. Komikern får medhåll från forskare. Enligt Phillipa Lally och hennes team tar det mellan 18 och 254 dagar att etablera en vana. Så att ha koll på sina dagliga rutiner kan hjälpa.