Tacka hjärnan för att skapa distans

Sätt dig bekvämt. Under fem minuter, fokusera på dig andning. Känn hur luften kommer in genom näsan, följ den ner i lungorna och sedan hela vägen ut igen. Under tiden kommer det troligtvis dyka upp tankar. Varje gång en tanke kommer, tacka hjärnan för det förslaget och återför fokus till andningen. 
Läs mer...
Lyckligare på fritiden

Tacka hjärnan för att skapa distans

Tacka din hjärna för att du provade!

Genom att öva på att skapa distans till dina tankar, något som på fackspråk kallas defusion, öppnar du upp ett handlingsutrymme. När vi litar för mycket på våra tankar och känslor kan de i värsta fall få oss att avstå från något vi egentligen skulle vilja göra, och i förlängningen föra oss bort från våra mål, som att inte gå och bada för vi tror vi ser dumma ut i badkläder. Att förändras ger ofta upphov till både negativa tankar som lägger krokben för oss. Denna typ av övningar har används i flera experiment gällande viktnedgång och hittills visat lovande resultat. Fortsätt träna på detta för att lättare agera i linje med vad som är viktigt för dig!
Får du ibland tankar som håller dig tillbaka från att nå dina mål? ”Jag kommer inte klara det den här gången heller”, ”Jag kan inte gå och bada förrän jag gått ner några kilo till”.  Enligt den teoretiska basen bakom Acceptance and Commitment Training (ACT) kan vi med språket sätta upp regler för oss själva för hur vi ska bete oss. Som att vi inte kan träna för att vi är trötta - trots att vi kan träna OCH vara trötta. Vår hjärna är en problemlösningsmaskin som hela tiden föreslår hur vi ska agera eller se på oss själva och dessa förslag är inte alltid så hjälpsamma. Dock är våra tankar inte sanningar och om vi kan skapa en distans till dem kan vi öppna upp för att agera på nya sätt.