Se tillbaka på det du har åstadkommit

Tänk tillbaka på de senaste två veckorna, och skriv ned minst två handlingar som du sätter värde på att du gjort. Det kan vara något så litet som att ge ett extra innerligt tack till kassörskan i matbutiken. Skriv också ned på vilket sätt detta var en värdefull handling för dig. 
Read more...
Happier leisure time

Se tillbaka på det du har åstadkommit

Kan du göra 10 bra saker under en dag och ändå gå och gräma dig över den enda saken du gjorde fel? Neuropsykologen Rick Hanson har studerat hur vi förhåller oss till våra erfarenheter och noterat att “hjärnan är som kardborrband för negativa upplevelser och som teflon för positiva.” Och samtidigt är våra erfarenheter viktiga för hur vi ska agera i framtiden. Ju mer vi upplever att något vi gör blir bra, desto mer vill vi göra det. Det betyder att om vi ska göra mer av något kan det vara bra att aktivt påminna oss om vad vi har gjort, och varför det var viktigt för oss.
Om man till exempel håller en presentation på ett stort möte är det lätt hänt att man fokuserar på allt som inte blev som man tänkt. Det är så hjärnan är designad. Då kan det vara viktigt att samtidigt påminna sig om varför det var viktigt och meningsfullt att hålla presentationen.