Prestera bättre med en kompis

Utmaning: Fråga en vän om den vill följa med på en aktivitet du oftast gör ensam, kanske går det lite bättre denna gång?
Läs mer...
Lyckligare på fritiden

Prestera bättre med en kompis

Grattis!

Du har nu provat att öka din prestation genom lite sällskap. Finns det någon annan aktivitet som behöver en liten boost? Då vet du vad du ska göra… Om du ska lära dig något svårt är det dock bättre att vara själv, eller med någon du verkligen litar på. Annars kan kroppen tolka den höjda beredskapen som ett hot och du riskerar snarare att göra mer fel än prestera bättre.
Går löpturen bättre när du har sällskap? Det är inte så konstigt. Psykologen Norman Triplett undersökte prestation hos människor genom att jämföra resultat när de var ensamma, med när de arbetade med andra eller blev övervakade. Han fann att till och med en åskådare med ögonbindel och öronproppar ökar vår prestation - åtminstone vid enklare uppgifter. Enligt socialpsykologen Robert Zajonc förklaras detta fenomen genom att andra människor triggar igång vårt beredskapssystem i kroppen, precis som vid fight or flight. Om vi sysslar med något enkelt eller något vi är vana vid kommer vår hjärna tolka detta som en utmaning och få oss att jobba lite hårdare. Vi kommer helt enkelt springa lite snabbare.