5. Psykologisk trygghet

Vad är psykologisk trygghet?
Amy Edmondson har definierat psykologisk trygghet som ”den delade uppfattningen att teamet är en trygg plats för att ta relationella risker”. Du upplever psykologisk trygghet när det känns säkert att ta en risk i teamet, såsom att säga att du inte vet, berätta om något som känns svårt eller påpeka något du inte är bekväm med. En förutsättning för psykologisk trygghet är  ett ömsesidigt beroende av varandra i teamet. Det är något vi skapar med mål (princip ett av våra åtta). Vi behöver ha rolltydlighet (princip två). Vi behöver även ha en stöttande kultur, något vi skapar med positiv feedback (princip fyra). 


Varför är det bra att ha psykologisk trygghet?
Psykologisk trygghet leder till en mängd positiva saker i teamet och organisationen. Framförallt leder det till ett bättre lärande vilket i sin tur leder till bättre prestation. Teammedlemmar delar mer information med varandra om det finns psykologisk trygghet. Psykologisk trygghet kan alltså ha positiv inverkan på inkluderande beslutsfattande (princip tre). 

Grund för snälla tillsägelser
Den femte principen rymmer mer än psykologisk trygghet. Den rymmer också negativ feedback, att be någon sluta med ett visst beteende. Negativ feedback får lätt negativa konsekvenser så vårt råd är att bara använda det när det verkligen behövs. Vi föreslår därför att ni först försöker få till den psykologiska tryggheten innan ni tar till den negativa feedbacken. 


Knep för att göra övningar för psykologisk trygghet
Det blir lättare att diskutera det som inte funkar på jobbet genom att prata om beteenden. Det är lättare att känna sig trygg när du får höra att du gör något konstigt istället för att du är konstig. Det ni siktar på är att hitta problematiska beteenden snarare än problematiska personer. Kan ni prata om utmaningar i termer av vad ni gör istället för vilka ni är blir det lättare att lösa dem. Habitudövningarna för denna princip syftar till att kunna prata om svåra saker på ett sätt där ni ser att beteenden uppstår i olika situationer och inte nödvändigtvis för att en person är på ett visst sätt. 


Ni märker att ni jobbat på bra med princip 5 när …
alla i teamet känner att det är säkert att ta risker. Det kan vara att dela med sig av misstag, problem och att ta hjälp av varandra för att lösa dessa. När ni kan be om hjälp, visa något ofärdigt och diskutera svåra ämnen har ni psykologisk trygghet.