Namnge din oro

Ta fram ett papper och skriv ned en av dina vanligaste tankar som hindrar dig. Rita en pratbubbla runt orden och dessutom ett namn på den som sagt det. Exempelvis“Det kommer inte att bli bra” - Trygghetsnarkomanen.“Jag behöver inte gå hemifrån riktigt än för att hinna. Jag häller upp en till kopp te.” - Tidsoptimisten
Read more...
Train on your own

Namnge din oro

“Försök inte prata med dem, du kommer ändå inte bli omtyckt.” eller “Det har säkert blivit något fel på rapporten jag lämnade in.” Oavsett om du har tänkt någon av just de här tankarna eller ej, har de flesta av oss återkommande tankar som håller oss tillbaka i vår vardag. Ofta känner vi till dem väl och vet att de tankarna inte är hjälpsamma, men ändå fastnar vi i dem gång på gång.
Inom den psykologiska träningsformen Acceptance and Commitment Training (ACT) övar man bland annat på att få mer distans till sådana tankar och agera mer i linje med sina värderingar. Ett sätt att träna på distans till sina tankar är att skriva ned sina mest förrädiska tankar och sedan ge dem ett namn, som om de sades av någon med låg trovärdighet. 

More Habitud exercises