Nioårig studie lär oss om semester

Bestäm hur många dagar du ska vara helt ledig. Fyll dessa dagar med fritidsaktiviteter du tycker om. Se till att inte läsa jobbmejl eller smygjobba. Hur många dagar klarar du av att vara helt ledig?
Läs mer...
Lyckligare på fritiden

Nioårig studie lär oss om semester

Härligt att du lyckats vara ledig!

Att ta helt ledigt har flera positiva hälsoeffekter. I studier av den nederländske forskaren Jessica de Bloom kunde man se att man blir gladare före, under och efter en semester. Effekten kan dock försvinna snabbt på samma sätt som att vi snabbt blir trötta igen efter att ha sovit. Så fortsätt gärna utmana dig själv genom att belöna dig med trevliga fritidsaktiviteter eller varför inte med roliga klipp från youtube?
Klarar du av att vara ledig? Det kan vara bra för din hälsa. 1948 startade en stor studie för att undersöka hjärtsjukdomar kallad Framinghamstudien. Över en period av nio år kunde man se att personer som tog semester oftare hade ett hälsosammare liv. Män som inte tog semester under flera år löpte 30 procents högre risk att drabbas av hjärtattacker än de som tog semester åtminstone en vecka per år.