Finn en hjälpsam förebild

Skriv ner minst tre stycken relationsfrämjande handlingar som du sett en kollega göra som du uppskattade och skulle vilja att ni gjorde mer av. Till exempel att ge en komplimang eller erbjuda avlastning till en stressad kollega.
Läs mer...
Lyckligare på jobbet

Finn en hjälpsam förebild

Härligt!

Var det något särskilt du tog med dig? Beroende på arbetsplats kan det vara olika lätt att hitta positiva exempel. Och det är ofta när det är som svårast som sådana här övningar är som mest givande.
 
Du, nu när du har ett gäng observationer, varför inte återkoppla dem? Det kan göra underverk: http://www.habitud.se/formycketberom
Vi lär oss av andras handlingar. Det visade socialpsykologen Albert Bandura i en klassisk studie från 1961, där barn fick leka i ett rum tillsammans med en vuxen som plötsligt började slå på en docka. Barn som fick se det aggressiva beteendet var mer benägna att själva slå dockan när de lämnades ensamma. Den här tendensen att härmas är det inte bara barn som har, utan den tar vi med oss upp i vuxen ålder och ut i arbetslivet. Den goda nyheten är att det inte bara gäller aggressivt beteende. Vi läs oss också av att bevittna andras generösa och hjälpsamma handlingar.