Förlåtelse kan sänka stress och obehag

Berätta för en kollega eller vän om hur du tror att en konfliktsituation du har eller har haft, upplevs av motparten i konflikten. Varför tror du att personen agerar som hen gör?
Läs mer...
Lyckligare på jobbet

Förlåtelse kan sänka stress och obehag

Du är strålande!

Vi vet hur svårt det är att ställa sig i en annan människas fyrtorn och blicka ut. Ansträngande är det!! Något som var oerhört ansträngande var när förlåtelseforskaren Everett Worthingtons egen mamma blev mördad. Aldrig hade han behövt öva förlåtelse i så skarpt läge. Den nyfikne kan läsa om det här
Det är lätt att elda upp sig efter en spydig kommentar om att “det var på tiden att du tömde diskmaskinen”. Särskilt om vi faktiskt tömmer den då och då! Vi vet allt som vi har gjort. Men något som är lätt att glömma är att vi inte vet allt som andra har gjort. Därför är det lätt att missa en del av perspektivet. Förlåtelseforskaren Everett Worthington har tagit fram en metod för förlåtelse som kallas REACH. En del i den modellen är empati. Genom att öva empati för motparten i konflikt kan vi sänka vår stress och våra obehagskänslor. Empati kan vi öva genom att tänka oss in i någon annans situation, tänka på hur deras skor känns och skaver! Kanske har din kollega ställt upp mycket på sistone med både diskmaskin, gemensam frukost och sopsortering utan att få tillräckligt med beröm eller medhjälp med det? Kan det finnas saker du och din kollega ställer upp med, där ni inte känner till varandras insatser?