Teamet skapar sitt sammanhang

Tilde Egebrand

Två unga fiskar simmar på och råkar möta en äldre fisk som simmar åt andra hållet. Den äldre fisken nickar åt dem och säger: “God morgon! Hur är vattnet?”. De två unga fiskarna simmar på en bit när till slut en av fiskarna vänder sig mot den andra och frågar: ”Vad i helvete är vatten?”
Denna anekdot berättade litteraturprofessor David Foster Wallace för avgångsklassen på Kenyon College år 2005. Från den kan vi ta med oss mycket. Kanske att vi ofta tar det viktigaste för oss för givet. Eller att vi som enskilda individer ofta har svårt att förstå vår egen miljö, vår egen kontext, vårt sammanhang. Då kan vi behöva hjälp från andra. Vi kan se i bland annat Katharina Vogts forskning att anställda som har en stark känsla av sammanhang på sin arbetsplats också är mer engagerade i sitt arbete. Sammanhang är ingenting som team antingen kommer med eller kommer utan. Sammanhang är något som vi kan skapa tillsammans, genom psykologisk träning.
Precis som fisken behöver vatten; behöver teamet varandra. I den här kursen får ni fyra träningstips som hjälper er att skapa teamets narrativ, se varandra, lära tillsammans och konkretisera era mål till handlingar. Teamet skapar teamets sammanhang!

Do you no longer want to participate in the course? You cancel the course whenever you like.

Exercises in the course