Kickstarta feedbackkulturen

07b17d743f30cb8851387119f02d0cdd Brita HellebergOkej, låt oss kickstarta resan mot målen!

Varför ska man ge feedback? En viktig anledning hittar du i träningstipset Motivation med high fives.

Vad ska ni ge feedback på? Har ni i teamet samma bild av vilka steg som tar er mot målet? Gör en framgångskarta för teamet i träningstipset med samma namn.
Nu när du vet vad som tar personen mot målet är det frågan hur du ger feedback som ökar prestation. Vad ska du ge feedback på? Svaret hittar du i träningstipset Ska du berömma någons intelligens?

För att feedback ska öka prestation behöver vi ge feedback på de handlingar som tar personen närmare målet. Du får en magisk (nåväl, en riktigt bra) feedbackformel i träningstipset Feedbackvykortet.

Vissa tycker att positiv feedback är jobbigt att ta emot. Kanske handlar det om ovana (i sådana fall bör ni verkligen höja upp feedbacknivån!), eller så handlar det om att den inte upplevs som belönande av den som får höra den. I träningstipset Triggas av ett bra jobbat får du tips på vad du kan säga.

Är du en av dem som får höra ett års ackumulerad feedback på det årliga medarbetarsamtalet? Hoppas inte. I träningstipset Feedback i rättan tid får du veta när det är lämpligt att feedback ges.

Ibland måste man väl få säga vad som är dåligt? Såklart behövs det. Men, som du får reda på i träningstipset gör du det för ofta slutar folk att lyssna.

I träningstipset Saldokoll på motivationskontot får du en modell för om du har råd att ge konstruktiv feedback.  Men det kan väl bli inflation i beröm? Så den tappar kraft? Ta reda på hur det ligger till i träningstipset För mycket beröm.
Nu när vi vet så mycket om hur vi ger feedback på ett sätt som stärker motivationen och ökar prestationen. Hur får vi till en feedbackkultur i teamet och organisationen? Ett exempel får du i träningstipset Positivt baktal.  
Rätt använt är feedback ett fantastiskt verktyg för utveckling och att driva beteendeförändring. Och vad är det vi önskar i förändringsledning och när vi bygger företagskulturer? Jo, att medarbetarna agerar i linje med målet. 
Trots all forskning som finns om att feedback som ges på rätt sätt ökar prestation, är det många där ute i arbetslivet som säger “äh, jag tror inte på sånt där med beröm, jag vill bara höra vad jag kan göra bättre”.
Kanske har det att göra med att många missuppfattat vad feedback innebär? En vanlig missuppfattning är att tro att feedback = konstruktiv feedback. Och att positiv feedback är att på ett snällt sätt säga vad någon kan förbättra. Eller så tänker man att positiv feedback är diffust beröm, och ungefär lika trevlig - och hjälpsamt för att nå resultatmålen - som kanelbullar till fikat på planeringsdagen.  
Rätt använt är positiv feedback nyckeln till motivation och prestation hos individen. En företagskultur präglad av positiv feedback har ett klimat som främjar utveckling och lärande, och där ser man medarbetare som gör mer än plikten kräver. Vem vill inte ha en sådan arbetsmiljö?
Som den framgångsrika fotbollstränaren Pia Sundhage säger ”vi är varandras miljö och vi gör varandra bra…Vi letar när det fungerar”. 
Vi på Psykologifabriken har samlat våra bästa feedbacktips i denna kurs. Allt för att på ett enkelt sätt dela med oss av forskningen om feedback på ett sätt som blir praktiskt användbart för dig!
Så, vad väntar du på? Signa upp dig på kursen och få våra bästa feedbacktips direkt i mejlkorgen varje måndag!

Vill du inte längre fortsätta kursen? Du kan avanmäla dig när du vill.

Psykologiska träningstips i kursen

Skaffa Habitud Pro för att se träningstipsen i kursen!

Skaffa Habitud Pro