Bilda antikroppar inför beach 2020 - en kurs i kroppsacceptans

39139d47bd9be4fd18fc0ecc338787e8 Habitud TeamNu gör vi det här. Tillsammans!

Du har nu fått ett mejl med en översikt av alla utmaningar i kursen. Varje vardagsmorgon under de närmaste två veckorna kommer du få ett litet träningstips skickat till din mejl. Träningstipset bygger på psykologisk forskning kring hur vi kan träna upp antikroppar mot kroppshetsen. Försök träna i enlighet med tipset under dagen. När du är klar med uppgiften klickar du på texten "Spara tips" och sedan "Jag har testat tipset" så får du feedback. Nu bär det av. Lycka till!
Nu är sommarvärmen kommen och det går äntligen att ta av sig alla bylsiga ytterkläder. Pandemin sätter förstås käppar i hjulet men den är inte det enda hindret för den som önskar ta sig till en fullsatt badstrand. Den lättklädda årstiden är också då de allra flesta blir påmind om hur ens kropp inte motsvarar de rådande smala och muskulösa idealen. Vi har ännu inte ett vaccin mot covid-19, men finns det metoder som kan hjälpa oss bilda antikroppar mot kroppshetsen?
 
Majoriteten av alla människor är på något sätt missnöjda med sin kropp och har delvis sänkt självkänsla på grund av det. Vi använder ofta flera olika strategier för att hantera kroppshetsen; ibland försöker vi anpassa kroppen genom dieter, rigorös träning eller till och med operationer. Andra sätt handlar om att dölja kroppen med täckande kläder eller att undvika situationer där kroppen syns, så som att inte gå till stranden en solig dag.
 
En radikalt motsatt metod kallas kroppsacceptans. Det har forskats på genom det skolbaserade programmet The Body Project. Det går ut på att kritiskt granska skönhetsideal och hur man påverkas av dem. Att genomgå det programmet har visat sig öka deltagarnas acceptans för sin egen kropp och till och med förebygga ätstörningar. Du som vill veta mer om projektet kan läsa på projektets hemsida eller kontakta de forskare som studerar metoden i Sverige.

I den här kursen, som baseras på The Body Project, kommer du att få vägledning i tre saker. För det första kommer du att få hjälp att genomskåda dina egna kroppshetsande tankar och beteendemönster. För det andra kommer du att kartlägga vilka sociala koder som förstärker dina tankar och slutligen göra en plan för hur du kan börja bryta dina egna mönster. Den här kursen riktar sig till alla som känner sig begränsade av sin kroppsuppfattning, oavsett kön eller ålder.
 
Eftersom det krävs många människor för att upprätthålla en ohälsosam norm kan det vara en fördel att ha några vänner med sig när man vill bryta mot en norm. Därför rekommenderar vi att du ber minst en vän att följa med dig under den här kursen och att ni berättar för varandra vad ni kommer fram till. Tillsammans kan vi bilda antikroppar som ett vaccin mot den osunda kroppshetsen. 

Vill du inte längre fortsätta kursen? Du kan avanmäla dig när du vill.

Psykologiska träningstips i kursen

Logga in för att se träningstipsen i kursen! Du får även vårt nyhetsbrev med de mest populära tipsen.

Logga in på Habitud