Säg aldrig aldrig

Tänk på en gång när du gett återkoppling till en person och uttryckt dig som att hen alltid eller aldrig gjort något. Reflektera över om det verkligen var sant eller om det kan ha varit orättvist uttryckt av dig. Överkurs: Hör av dig till personen och be om ursäkt för tillfället. 
Read more...
Happier leisure time

Säg aldrig aldrig

“Det är alltid jag som diskar!”, “Du går aldrig ut med soporna!”, “Måste du alltid göra en skidbacke av osten?!” – de flesta av oss har någon gång varit där. En person vi spenderar mycket tid med gör något som retar gallfeber på oss. Att uttrycka sig i termer av att personen “aldrig” eller “alltid” gör något kan dock bli lite knasigt. Tänk dig att du själv har torkat bort brödsmulorna efter frukostmackan tjugoåtta dagar i sträck, men sedan missar en dag. Personen du bor med påpekar då att du minsann aldrig torkar bort brödsmulorna efter dig. Det känns ganska orättvist och det är lätt att bli irriterad – eller hur?

Det verkar som att det inte bara är vi människor som blir förbannade när vi blir orättvist behandlade – det verkar tvärtom vara en ganska naturlig reaktion. I en rättvisestudie på apor kunde forskaren Frans de Waal och hans kollegor se att våra håriga släktingar också reagerar starkt på orättvisor. En gurkbit som nyss var en finfin belöning kastas ilsket tillbaka på forskaren när apan ser att apkompisen intill istället får en smaskigare vindruva som belöning. Här kan du kika på ett underhållande klipp där de Waal visar experimentet. 

Så nästa gång du vill prata med någon om ett beteende du skulle önska vore annorlunda – försök undvika att använda de absoluta uttrycken alltid och aldrig. Orden uppfattas lätt som orättvisa. Om du istället väljer ett annat ord för att bemöta situationen kan du undvika en ilsken reaktion likt apornas i experimentet. Istället för att säga “Det är alltid jag som diskar!” kan ett alternativ vara “Jag upplever att jag de senaste dagarna har diskat mer än vad du har gjort. Kan du tänka dig att ta disken idag?”.