Träningstips

40 sekunder som ökar minnet

Välj ut något som hänt under dagen som du inte vill ska falla i glömska. Kanske kan det vara ett trevligt samtal, något du gjort bra eller tiden för det där mötet du inte får missa. Upprepa situationen om och om igen under 40 sekunder, antingen högt eller tyst för dig själv.

Snyggt jobbat Mindmaster!

Innan hjärnan hinner spara ner våra minnen finns alltid en risk att du kommer glömma bort det, lite som att stänga ner ett dokument på datorn innan du hunnit klicka på “spara”. Därför fungerar den här tekniken bäst om man gör det direkt efter en händelse. När du återger minnet aktiveras samma hjärnregioner som när du upplevde det. Tvivlar du kan du testa vår utmaning Tänk på ett lyckligt minne och se vad som händer. Det blir även ännu mer övning för ditt minne.


Har du en vän som alltid tycks minnas fler saker än du? Eller är du den vännen? Under vårt liv hinner vi uppleva otroligt mycket, men ibland kan det kännas som bara en bråkdel sparas på vår mentala hårddisk. Men det finns ett trick för att hålla kvar kära minnen. Universitetslektorn och psykologiforskaren Chris Bird och hans kollegor lät deltagare i en studie titta på 26 youtubeklipp. Två veckor senare fick de berätta vad de kom ihåg från klippen och vissa av klippen kunde beskrivas mer detaljerat av försökspersonerna. Skillnaden? De videos deltagarna kom ihåg bäst hade de övat in under 40 sekunder direkt efter de sett det.

Fler utmaningar

Visa fler utmaningar