Jakten på gemenskapen

Bhovi5geb8wuhabj2o0c Gustav NilssonGod jul!

Du har nu fått ett mejl med en översikt av alla kalenderns utmaningar. Varje morgon med start den 1 december kommer du att få en utmaning till din mejl. Försök att göra den under dagen. När du klarat den klickar du på texten "Jag har klarat utmaningen" så får du fler tips. Du kommer även kunna se hur många av kalenderns 24 utmaningar du gjort. Klarar du alla?

Alla vi på Psykologifabriken önskar dig och nina nära och kära en fantastisk jul!

Julen. Det kan vara den högtid som allra mest kretsar kring gemenskap, men som också sätter ens förmåga till samarbete som mest på prov. Vem har inte varit med om oro över om man köpt lagom med julklappar, känt irritation i alla förberedelser eller märkt att de fina stunderna fick ge plats för allt som rymmer sig på Att göra listan? Tänk om det fanns sätt att minska julstressen, förebygga konflikter och öka det mysiga med julen.

Den här julkalendern baseras på boken Ensam eller stark, som utågår från nobelpristagaren Elinor Ostroms åtta principer för ett hållbart samarbete, som gäller vare sig det är en arbetsgrupp, en idrottsförening eller en familj som planerar julfirandet. De åtta principerna är: 1. tydlig grupp med tydligt mål 2. rättvis fördelning mellan insats och ersättning 3. rättvist och inkluderande beslutsfattande 4. uppföljning av överenskomna beteenden 5. graderade sanktioner för ohjälpsamma beteenden 6. snabb och rättvis konflikthantering 7. mandat till självbestämmande och 8. koordinering med andra grupper.

På en arbetsplats är vi vana vid att välja den bästa befintliga metoden för samarbete. Men i våra familjer gör vi oftast mest så som vi brukar, utan att fundera så mycket på vad som blir bäst. Men inte denna jul! Varje av de 24 kalenderluckorna är ett psykologiskt träningstips, baserat på en vetenskaplig studie som går i linje med någon av de åtta principerna. Vill du läsa mer om hur dessa principer kan användas i din arbetsgrupp rekommenderar vi att du köper boken Ensam eller stark, exempelvis här
Om du vill skapa förutsättningar för en godare jul, anmäl dig till julkalendern och dela den gärna med resten av familjen.

Utmaningar i kursen

Logga in för att se utmaningarna i kursen! Du får även vårt nyhetsbrev med de mest populära utmaningarna.

Logga in på Habitud